Behandelmethode

De behandeling voor een slijmbeursontsteking wordt door uw huisarts (in overleg) bepaald afhankelijk van uw medische voorgeschiedenis, leeftijd en gezondheid en de aard van de aandoening. Meestal zullen de volgende stappen hierbij gevolgd worden.

Stap 1.               rust
Een slijmbeursontsteking geneest meestal vanzelf wanner de nodige rust in acht wordt genomen. Wanneer tevens sprake is van een infectie zal rust meestal niet voldoende zijn voor genezing.
Stap 2.               ontstekingsremmers
Wanneer de slijmbeursontsteking niet vanzelf overgaat door voldoende rust zal de huisarts meestal ontstekingsremmers (NSAID’s) voorschrijven.
Stap 3.               injectie
Wanneer ontstekingsremmers geen of onvoldoende effect hebben of deze stap is overgeslagen kan er met een injectienaald vocht uit de slijmbeurs worden gezogen en/of vloeistof (corticosteroïde) worden ingespoten om de ontsteking tegen te gaan. In de meeste gevallen werkt dit afdoende.
Stap 4.               fysiotherapie
Wanneer de bovenstaande stappen niet het gewenste effect hebben kan de dokter u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal een behandeling opstarten die allereerst gericht is op het verminderen van de pijn en daarbij het verminderen van belasting van de gevoelige plek waardoor deze meer de kans krijgt om te genezen.
Stap 5.               operatie
Wanneer de slijmbeursontsteking blijft bestaan en de bewegingsvrijheid teveel beperkt wordt kan een operatieve ingreep gedaan worden waarbij de slijmbeurs wordt verwijderd. Dit wordt echter zoveel mogelijk vermeden.